4.6 C
Staphorst
zondag 25 februari 2024

Westerbeke: “We moeten leren van onze fouten”

Fred Westerbeke, hoofdcommissaris van de Regionale Politie Eenheid Rotterdam, laat in een interview met de MoslimkrantTV weten dat racisten niet in zijn organisatie passen en eruit moeten. Ook vindt hij het jammer dat de discussie rondom het toelaten van het dragen van hoofdbedekking bij de politie een politieke lading heeft gekregen.

Aanleiding voor het interview met de MoslimkrantTV is o.a. de aanhoudende beschuldigingen van burgers, maatschappelijke organisaties en Rotterdamse gemeenteraadsleden aan politieagenten die zich niet altijd aan de wet houden.

In het interview maakt Westerbeke duidelijk dat de politie een lerende organisatie is die ook fouten maakt en daarvan probeert te leren. De politiechef van Rotterdam en omstreken zegt dat het hem pijn doet dat er collega’s zijn die lijden onder discriminatie en racisme binnen de organisatie.

De hoofdcommissaris hekelt de afrekencultuur in de samenleving. Hij vindt dat agenten die een fout maken en dat toegeven, een kans moeten krijgen om van hun fouten te leren.

Hoofdbedekking bij de politie
Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius heeft tijdens een debat in Tweede Kamer gezegd: “Zolang ik minister van Justitie en Veiligheid ben, zijn uniformen van de politie neutraal. Daar hoort geen hoofddoek of wat voor toevoeging dan ook bij. Daarom heet het uniform.”

Maar Westerbeke merkt dat ook binnen de politieorganisatie steeds meer agenten vinden dat hoofdbedekking toegelaten moet worden: “Het belangrijkste van het neutraal zijn, moet zitten in manier hoe we ons werk doen. Ik zit er veel genuanceerder in.”

Het gehele interview met Fred Westerbeke kun je terugvinden op het YouTube kanaal van de MoslimkrantTV via de link: https://youtube.com/watch?v=tbAc7Ft4Asc&feature=share