Werkgevers zijn niet dol op allochtonen

0
115

Oudere werknemers en werknemers met een migrantenachtergrond worden twee keer minder vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan autochtone Nederlanders onder de 35 jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemeente Den Haag kwam onlangs tot dezelfde conclusie. Die liet het SCP onderzoek uitvoeren naar discriminatie op de arbeidsmarkt in de gemeente.

Het kabinet nam vorig jaar al een groot aantal maatregelen om discriminatie tegen te gaan. Zo ontbindt de rijksoverheid contracten met bedrijven die discrimineren. Sinds dit voorjaar controleert een speciaal team van de Inspectie SZW of werkgevers genoeg doen om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan.

Ook laat minister Asscher dit najaar opnieuw onderzoeken in hoeveel cao’s afspraken worden gemaakt om diversiteit te stimuleren. Asscher: ‘Discriminatie zorgt dat toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild. We mogen dat niet laten gebeuren.’ 

Deze week is een nieuwe campagne gestart. Tientallen werkgevers hebben afgesproken onder meer migrantenjongeren te helpen met banen, stages en leerwerkplekken. Om werkloze ouderen aan een baan te helpen maakt het kabinet ruim 100 miljoen euro vrij.

Verder spraken afgelopen juli twintig grote werkgevers en de overheid af om zich in te zetten voor meer diversiteit op de werkvloer. Ook alle ministeries gaan deze overeenkomst tekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in