Weert weigert opvang vluchtelingen per direct

0
142

De gemeente Weert heeft een dringend verzoek van staatssecretaris Klaas Dijkhoff om per direct vluchtelingen op te vangen in de leegstaande KMS-kazerne, afgewezen.

Vrijdag kwamen gemeente en Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) overeen dat in de oude KMS-kazerne duizend asielzoekers terecht kunnen, maar pas over enkele weken.

Nu de nood zo hoog is, wil het COA de opvang van vluchtelingen in Weert versnellen. Om die reden is ook de raadsvergadering in Weert vervroegd naar komende dinsdag.

Burgemeester Heijmans sprak van een gewetensvraag. “Het verzoek van Dijkhoff stelt het gemeentebestuur voor bijna een onmogelijk dilemma”, zei hij. “Op humanitair vlak is er heel veel begrip, aan de andere kant hebben we ook een grote verantwoordelijkheid richting onze inwoners.”

Een woordvoerster van de gemeente zei dat wanneer de gemeenteraad dinsdag akkoord gaat, de eerste vluchtelingen wellicht woensdag al terecht kunnen. Staatssecretaris Dijkhoff had begrip voor het voorbehoud. “Ik ben de gemeente Weert en haar inwoners erkentelijk voor hun flexibiliteit. We moeten opvangcentra sneller openen en meer mensen huisvesten dan in oorsprong gedacht.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in