Voorzitter sinterklaascomité Amersfoort 'Zwarte Piet blijft hier zwart'

0
118

Onlangs werd Nederland door een commissie van de Verenigde Naties aan de tand gevoeld over de kleur van Sinterklaas’ hulpjes. Vorig jaar concludeerde het College voor de Rechten van de Mens al dat Zwarte Piet ‘een stereotiepe figuur is met discriminerende elementen’.

En hoewel gemeenten links en rechts gehoor geven aan de oproep om Piet een andere kleur te geven, gaat de discussie aan de sinterklaascomités in de regio Amersfoort min of meer voorbij. ,,Wij letten op de landelijke trend, maar in principe zijn onze pieten straks gewoon zwart,” meldt Jos Kreijne, voorzitter van het comité Sinterklaasstad Amersfoort.

Een andere kleur zou ook financiële gevolgen hebben, voegt hij eraan toe, want dan moet de organisatie allerlei extra soorten schmink aanschaffen.

Johan van der Vlist, secretaris van de Christelijke Middenstandsvereniging, die de intocht in Bunschoten regelt, werkt ‘het gedoe’ over Zwarte Piet enigszins op de lachspieren. ,,Wat ons betreft kan de discussie achterwege blijven. Weet je wanneer hier in het dorp discussie ontstaat? Als wij de huidige kleur zouden veranderen.”

Henry Hamstra, van het organiserende comité in Nijkerk, handhaaft zijn vorig jaar al geventileerde mening: Piet houdt ‘de kleur van Hollandse drop’.

In Barneveld wordt er hetzelfde over gedacht. Centrummanager Karelien Druijff: ,,We gaan ons niet mengen in de nationale discussie over dit kinderfeest. Het blijft, zoals het is.”

Dat is ook de stellingname in Leusden. ,,Het gaat niet om huidskleur, maar om traditie,” zegt Mike Veneman, voorzitter van de Belangenvereniging Hamershof, verantwoordelijk voor de sinterklaasintocht. ,,Dat idee van discriminatie zit vooral tussen de oren van volwassenen, níet bij onze kinderen.”

Gemeenten zijn niet van plan zich te bemoeien met de kleur van Piet. Leonie Scholten, woordvoerder van de gemeente Amersfoort zegt tegen het AD: ,,Informeel hebben we er bij het sinterklaascomité wel naar geïnformeerd. Maar de keus is niet aan ons, de intocht is een zaak van het comité.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in