9.2 C
Staphorst
woensdag 21 februari 2024

Voeren van stadsdieren verboden in Rotterdam

Het voeren van stadsdieren in Rotterdam mag niet meer per 1 juli 2022. Bewoners mogen dan nergens meer in de Rotterdamse openbare ruimte stadsdieren zoals eenden, ganzen en duiven voeren.

Het verbod draagt er aan bij dat de vogels gezonder worden en dat mensen minder overlast hebben van plaagdieren zoals ratten. Ook maakt dit stadsbrede verbod een einde aan een aantal lokale verboden verspreid door de stad.

Waarom is een verbod op het voeren van dieren in de openbare ruimte nodig?
Samen de eendjes voeren, je laatste frietje aan de duiven geven of oud brood en andere etensresten op straat achterlaten voor de dieren. Het is goed bedoeld van veel Rotterdammers. Ze willen daarmee de dieren helpen en geen voedsel verspillen. En toch is er een stadsbreed voederverbod nodig. Want brood en etensresten maken de stadsdieren te zwaar of ziek.

Het brood bevat te veel zout en de etensresten die over blijven trekken ratten, muizen, meeuwen of andere plaagdieren aan. Deze plaagdieren zorgen weer voor veel overlast in de wijk door lawaai of agressief gedrag. En waar veel dieren samenkomen, wordt ook veel gepoept. Dit belandt samen met het brood en andere etensresten in het water wat zorgt voor algen en bacteriën die het water vervuilen. Dat maakt de dieren ook ziek.

Handhaving
Vanaf 1 juli 2022 geldt het voederverbod dus voor heel de stad. Dat betekent dat mensen nergens meer eenden of andere stadsdieren mogen voeren. In de aankomende maanden informeert de gemeente de bewoners via de wijk. En handhavers gaan in gesprek met mensen die de dieren toch voeren of voedsel op straat achterlaten.

Zij gaan het gesprek aan over waarom het voeren van dieren slecht is en dus niet meer mag. Als dit niet werkt, riskeren Rotterdammers een boete van 100 euro. Het voederverbod geldt niet voor particuliere tuinen en vissers met een geldige sportvisakte. Het bewust dumpen van etensresten zoals rijst of pasta, wat helaas ook regelmatig gebeurt, blijft verboden in de huidige Afvalstoffenverordening.

Dieren voeren in de kinderboerderij
(Groot)ouders die met hun (klein)kinderen de dieren willen voeren kunnen hiervoor naar de kinderboerderijen in de stad. Rotterdammers die hun etensresten en oud brood toch een goede bestemming willen geven: oud brood kan in één van de 130 broodbakken die in de stad staan. Overige etensresten kunnen in de gfe+t-huiscontainer of in de ondergrondse gfe-wijkcontainer die op steeds meer plekken in de stad staan.