Vluchtelingen opvangen in lege kerken

0
129

In Nederland staan nogal wat kerkgebouwen leeg. Een aantal daarvan is geschikt om vluchtelingen tijdelijk op te vangen.

Daarom wil Protestantse Kerk Nederland (PKN) met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie praten over het huisvestingsprobleem voor asielzoekers.

Dat heeft Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige van PKN, vandaag gezegd. Volgens Werkman heeft PKN het leegstaande conferentiecentrum Hydepark in Doorn al aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat centrum is compleet ingericht en biedt plaats aan honderd mensen. PKN roept de protestantse kerken op om actief mee te zoeken naar ruimte.

“We weten dat veel kerkelijke gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid willen nemen. Dat heeft de kerk eerder ook en met succes gedaan bij de opvang van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavi√ę en de Vietnamese bootvluchtelingen. Toen kregen vluchtelingen zelfs bij mensen thuis onderdak. We vinden dat ook onze plicht”, aldus Werkman.

PKN benadrukt dat ‘het maatschappelijke middenveld’ een rol moet spelen bij het asielzoekersprobleem. Werkman: “Het is niet alleen een taak voor burgemeesters en gemeenten. Wij kunnen veel doen voor het mentale klimaat. Zo is een predikant in Rosmalen al actief om de eventuele komst van vluchtelingen naar het Autotron daar te begeleiden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in