Vijf Turkse zusjes maken van Mustang een feest

0
137

In een afgelegen dorpje in Turkije, begint de zomer, Lale en haar vier zussenkomen terug van hun laatste schooldag.

De vijf jonge zusjes van wie de ouders zijn gestorven grooein op bij hun grootmoeder en ooms in Turkije.

Wanneer een onschuldig spelletje door de conservatieve gemeenschap als behoorlijk onbetamelijk wordt beschouwd.

In een ultieme poging de meisjes te beteugelen, verandert hun familie de woning langzaamaan in een gevangenis, waaruit ze alleen via een gearrangeerd huwelijk kunnen ontsnappen.

De vijf zussen, gedreven door een hevig verlangen naar vrijheid, verleggen de grenzen die hen worden opgelegd.  Als reactie hier op komen de zussen in opstand tegen hun onderdrukkende opvoeding.

De debuterende cineaste en de vijf jonge debuterende actrices maken van deze film een echte tour, waarbij de kracht minder ligt in het realisme en de nauwkeurigheid van het verhaal, maar meer in de intelligente manier van vertellen, waarbij een subtiel evenwicht gevonden wordt tussen het tragische onderwerp en een zekere lichtheid, zelfs speelsheid bij de personages.

Het is een plezier om te zien hoe de Turkse actrice en filmregisseuse Deniz Gamze Ergüven,  (1985) Ankara, de in Turks zonlicht badende en sprookjesachtige look van Mustang heel bewust inzet als stilistisch tegengewicht bij de sombere vertelling.

Deniz Ergüven weeft mythologische motieven en thema’s uit klassieke gevangenisfilms zowel narratief als visueel vlot door haar vertelling en houdt haar ode aan de ongehoorzaamheid fris door een belerend toontje te vermijden. 

Klik hier voor de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=eS1Zd2RMGe0

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in