Turkije werkt niet mee aan onderzoek Joris Demmink

0
119

Het gerechtelijke onderzoek naar de mogelijke verkrachting van twee Turkse mannen door oud-topambtenaar Joris Demmink lijkt spaak te lopen op weerstand van de Turkse autoriteiten.

De rechter-commissaris in Den Haag Yolande Wijnnobel mag geen getuigen in Turkije verhoren, meldt haar woordvoerder.

Zij heeft een officieel verzoek ingediend voor de verhoren, maar bij twee verschillende reizen naar Turkije om het verzoek toe te lichten kreeg zij nul op het rekest. Vanwege niet nader toegelichte ‘juridische redenen’ kan het land niet meewerken.

Minister Ard van der Steur van Justitie heeft inmiddels een brief aan de Tweede Kamer gestuurd om de kwestie toe te lichten. Eerder onderzoek naar de beschuldigingen jegens Demmink wegens seksueel misbruik, is door Turkije geseponeerd. 

Van der Steur heeft volgens zijn woordvoerder nu zelf zijn gewicht in de schaal gelegd, door zijn collega in Ankara te bellen en te vragen of deze alsnog het verzoek kan goedkeuren.

Het Algemeen Dagblad schreef drie jaar geleden over het contact dat Joris Demmink zou hebben gehad met een gevreesde Haagse jongenspooier, Dick Willard, die in 1991 is vermoord door twee ‘seksslaven’. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in