Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de remigratieregeling om terug te keren naar hun land van herkomst, is in 1 jaar tijd met 90 procent afgenomen.
Het Nederlands Migratie Instituut (NMI) ziet nu dat een toenemend aantal mensen naar het land van herkomst terugkeert met een ‘exporteerbare’ uitkering, zoals WIA, WAO, AOW en ANW.
Bepaalde groepen allochtonen (ook met de Nederlandse nationaliteit) zonder werk konden tot juli vorig jaar een maandelijkse uitkering van rond de 600 euro krijgen van de Nederlandse overheid als ze terugkeerden naar het land van herkomst. Jaarlijks maakten daar bijna 2000 mensen gebruik van, vooral Turken, Surinamers en Marokkanen.
Vorig jaar besloot Minister Asscher de terugkeerregeling te versoberen. Aanvragers moeten nu onder meer 55 jaar of ouder zijn in plaats van 45, op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen en minstens 8 jaar legaal in Nederland hebben gewoond. Sindsdien is het aantal aanvragen drastisch afgenomen: van 2484 in de eerste helft van 2014 naar 246 mensen in dezelfde periode dit jaar.
Het zijn nu vooral Turken die gebruik maken van de Remigratiewet. Ook is er sprake van een relatieve toename van het aantal Surinamers. Het aantal Marokkanen dat terugkeert is minimaal.
De Haagse remigrant Hamadi el Barroudi, die in 1992 terugkeerde met de remigratieregeling naar het Marokkaanse Tanger zegt tegen het AD, vroeger kon je er in die tijd goed van leven. ,,Nu hou je weinig over. Ik adviseer mensen gewoon in Nederland te blijven.”