Socioloog Kremer: hele samenleving profiteert van immigranten

0
146

Het idee dat immigranten de samenleving geld kosten, is achterhaald. Hun komst leidt juist tot economische groei waar iedereen van profiteert.

Dat zegt socioloog Monique Kremer van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid in de Volkskrant.

Het idee dat migranten altijd geld kosten, is achterhaald stelt Kremer. Gemiddeld gold dat voor de oude groep uit Marokko en Turkije. Zij werden hierheen gehaald voor laaggeschoold werk, dat vervolgens weer uit Nederland verdween.

De laatste berekeningen laten zien dat nieuwe migranten uit Oost-Europa juist een bijdrage leveren aan de schatkist. Als mensen werken, kosten ze geen geld, maar leveren ze een bijdrage.

De stelling dat vrije migratie en de verzorgingsstaat niet samengaan, gaat volgens de socioloog niet altijd op. ‘Het idee is dat migranten de solidariteit in de samenleving ondergraven, omdat ze meer uit het systeem nemen dan ze teruggeven.

Dat kan, maar het hoeft niet. Het ligt eraan wie zij zijn en welke rechten je ze geeft. Dat laatste kun je veranderen en daarvoor pleit ik ook.’

Voor verdringing op de arbeidsmarkt door de komst van vele laaggeschoolde personen is Kremer niet bang. Volgens de socioloog komt dit  in sommige, kleine sectoren voor en treft het vrijwel altijd andere immigranten met dezelfde lage kwalificaties als de nieuwkomer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in