SGP wil oproep moskeeën tot gebed verbieden

0
126

De SGP wil een einde maken aan gebedsoproepen die moskeeën doen. Door de oproepen toe te staan werkt de overheid ‘islamisering van de publieke ruimte’ in de hand, zo staat in het verkiezingsprogramma dat de partij over twee weken presenteert. ,,Dat is kwalijk”, vindt lijsttrekker Kees van der Staaij.

Volgens de SGP is er lokaal weerstand tegen de oproepen, maar kunnen gemeenten er niets aan doen. De oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging zijn grondwettelijk beschermd. Van der Staaij wil niet tornen aan de Grondwet, maar wil de gebedsoproepen wel aan banden leggen door de Wet openbare manifestaties uit 1988 aan te passen. ,,Het wordt tijd dat de Kamer in actie komt”, vindt Van der Staaij.

De oproep ‘Allahu akbar’ wordt volgens de partij nu echter ook geassocieerd met terrorisme en daardoor als intimiderend gezien. ,,Dat horen wij terug. De SGP is niet bang dat ze met haar verzet tegen de gebedsoproepen ook de deur openzet naar verzet tegen beierende klokken. ,,Er is een wezenlijk verschil tussen gebedsoproepen van moskeeën en kerkklokken. Al eerder is gesteld dat dit bij het Nederlandse cultuurpatroon past, los van godsdienst.”

De PVV stelde er eerder al Kamervragen over; lokale afdelingen pleitten voor een verbod. In 2009 probeerde de SGP met een motie de bouw van megamoskeeën met minaretten terug te dringen. Die haalde het niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in