Rotterdam wil anticonceptie verplichten

0
137

Moeders die niet in staat zijn hun kinderen veilig en gezond groot te brengen, moeten verplicht anticonceptie gebruiken. Verplichte anticonceptie is omstreden, omdat ze ingaat tegen het grondrecht van ouders om kinderen te krijgen.

Er zijn gevallen van ernstige verwaarlozing en mishandeling, soms zelfs zo heftig dat kinderen overlijden. ,,Veilig en gezond opgroeien is net zo’n fundamenteel recht als kinderen krijgen”, zegt CDA-wethouder Hugo de Jonge. ,,En wij kiezen voor het kind.”

Het gaat in Rotterdam naar schatting om tien tot twintig vrouwen per jaar. Vrouwen die bijvoorbeeld verslaafd zijn, psychiatrische problemen hebben, verstandelijk beperkt zijn, dakloos of in de prostitutie werken. ,,Kinderen worden geboren in gezinnen waar iedereen buikpijn van heeft”, zegt De Jonge. 

Een rechter zou moeten beslissen of de vrouwen kunnen worden verplicht tijdelijk anticonceptie te gebruiken, net zoals een rechter beslist over dwangmedicatie bij psychiatrische patiënten. Vrouwen krijgen dan een spiraaltje, of een implantaat in hun arm, dat drie jaar bescherming biedt tegen zwangerschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in