donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Probleemkinderen nog steeds doorgeschoven door scholen

Scholen blijven worstelen met de omgang met probleemleerlingen en schuiven de kinderen nog steeds op elkaar af.

De wet op de zorgplicht wordt daardoor in veel gevallen niet nageleefd door de onderwijsinstellingen. Negen van de tien scholen schrijven probleemleerlingen niet meteen in als ouders hen aanmelden op school, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

,,Een ernstige en pijnlijke conclusie uit een peiling die we hebben laten uitvoeren onder bijna vierhonderd schooldirecteuren”, zegt AVS-voorzitter Petra van Haren donderdag in De Telegraaf. ,,We moeten de hand in eigen boezem steken; scholen pakken de handschoen niet op en sturen inderdaad ouders van het kastje naar de muur. De signalen die ouders afgeven kloppen.”

In plaats van kinderen meteen in te schrijven krijgen ouders eerst te maken met een intake-gesprek waarin wordt bepaald of hun kind wel het juiste onderwijs kan krijgen op de school. Vervolgens verwijzen scholen veel ouders met hun kinderen door naar een andere school.

,,Dat doen ze met de beste bedoelingen overigens, want ze menen oprecht dat het zorgkind elders beter af is. Schoolleiders dénken dat ze goed met passend onderwijs bezig zijn door op deze wijze te handelen, maar dat zijn ze helaas niet. Het kind mag niet geweigerd worden. Onbedoeld voeren ze de wet niet uit”, aldus Van Haren.