Politici vermijden Nederlandse talkshows

0
198

In Nederlandse talkshows wordt veel over politiek gepraat, maar liefst zonder politici. Tweederde van alle gesprekken bij De Wereld Draait Door, Pauw, Jinek en RTL Late Night van afgelopen seizoen over politiek werden gevoerd zonder politici aan tafel.

Dat blijkt uit onderzoek van LJS Nieuwsmonitor in opdracht van NRC. Politiek is, na cultuur, het populairste gespreksonderwerp in talkshows – met name bij Pauw en Jinek, blijkt uit het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de hoofdrolspelers, de politici zelf, vaak ontbreken aan tafel.

Programma’s kiezen liever voor tv-deskundigen die de politiek ‘duiden’, zoals Ferry Mingelen en Dolf Jansen (Pauw) of Jan Jaap van der Wal (RTL Late Night). De tien populairste talkshowgasten van Nederland zijn praktisch allemaal óf cabaretier óf journalist.

Eindredacteur Herman Meijer van Pauw bevestigt de trend. “Politici zijn steeds minder genegen om in talkshows op te treden”, zegt hij. “Hoe vaak wij niet ‘nee’ te horen krijgen in Den Haag tegenwoordig. Het is een frustrerende ontwikkeling.”

Volgens Meijer zijn politici tegenwoordig huiveriger om langs te komen dan een aantal jaar geleden, uit angst iets verkeerds te zeggen. “Het beleid is nu: als je niet meepraat, kun je ook geen schade lijden”, zegt Meijer.

De Wereld Draait Door nodigt om die reden liever geen politici meer uit. Matthijs van Nieuwkerk zei onlangs in een interview met het programma De Meesterwerken dat hij zich “verveelt” aan tafel met politici, op wie vooraf uitgebreid door een voorlichterscorps in ingepraat.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in