Kinderen zwijgen vaak over seksueel misbruik. Dat maakt het lastiger om het te herkennen. Toch zijn er signalen dat een kind wordt misbruikt. De producenten van een nieuwe Pakistaanse animatieserie genaamd “Super Sohni”, wiens hoofdpersonage seksueel geweld tegen kinderen bestrijdt, hopen dat de show kinderen zal helpen herkennen en begrijpen wat kindermisbruik inhoudt.
Super Sohni, dat eind deze maand wordt gelanceerd is gemaakt door de in Lahore gevestigde non-profitorganisatie Samaaj in samenwerking met de Duitse ambassade in Islamabad. Het eerste seizoen staat in het teken van seksueel misbruik van meisjes en telt 10 afleveringen die wekelijks op social media platforms verschijnen. Voor het tweede seizoen zijn de producenten van plan om het misbruik van jongens te verslaan.
“We hopen dat wanneer kinderen naar Super Sohni kijken, ze zich meer bewust worden en dat ze goed zijn toegerust om de tekenen van seksueel kindermisbruik te herkennen en dat ze onbevreesd kunnen praten met hun ouders of verzorgers”.
“De meeste van deze gevallen worden nog steeds niet gemeld vanwege het element van schaamte en oneer dat eraan verbonden is. Bewustwording is de eerste stap in de richting van preventie en uitroeiing, zei ze. “We dachten dat het misschien een goed idee zou zijn om animatie als medium te gebruiken om de interesse van een jonger publiek te wekken om hen op te leiden.” Aldus Sehyr Mirza, uitvoerend directeur van Samaaj.
De Duitse ambassadeur in Pakistan, Bernhard Schlagheck, die eerder deze maand de trailer van de serie op sociale media deelde, sprak de hoop uit dat het project kinderen zou kunnen helpen met de kennis en het vertrouwen die ze nodig hebben om veilig te blijven.