De Nederlandse overheid komt haar internationale verplichting om racisme te voorkomen en tegen te gaan onvoldoende na.
Dat concluderen het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) en 25 andere niet-gouvernementele organisaties en deskundigen in hun rapportage aan het Antiracisme-comité van de Verenigde Naties.
De Nederlandse overheid schiet op meerdere terreinen tekort. Zo onderkent zij nog altijd niet dat politie-discriminatie (zogenaamde etnische profilering) een structureel probleem is.
Uit onderzoek blijkt dat afkomst een belangrijke rol speelt bij het laten stoppen, staande houden en preventief fouilleren van personen door de politie. Het NJCM wil via het Comité afdwingen dat de Nederlandse overheid stevig beleid ontwikkelt en voldoende middelen beschikbaar stelt om discriminatie door de politie tegen te gaan.
Ook weigert de Nederlandse overheid effectieve maatregelen te nemen om de hardnekkige discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan en de positie van etnische minderheden op de arbeidsmarkt te verbeteren. Zo zouden etnische minderheden geholpen moeten worden bij het vinden van werk, bijvoorbeeld door hen te ondersteunen bij de start van hun loopbaan.
In haar beleid ten aanzien van (vooral niet-westerse) vreemdelingen voldoet de Nederlandse overheid eveneens niet aan de internationale normen. Zo geeft de Nederlandse wet geen onvoorwaardelijk recht op basisvoorzieningen als ‘bed, bad en brood’ aan ongedocumenteerde migranten.
Het NJCM roept de overheid op om iedereen deze basisrechten toe te kennen, ook ongedocumenteerden, bovenal kinderen, en hen van onderdak, eten en kleding te voorzien.