De Eerste Kamer gaat een parlementair onderzoek doen naar de effectiviteit van anti-discriminatiewetgeving. De commissie werd ingesteld naar aanleiding van de motie van de leden Rosenmöller (GroenLinks) en Jorritsma-Lebbink (VVD).
Senator Ganzevoort (GroenLinks) voorzitter van de Tijdelijke Commissie Voorbereiding Parlementair Onderzoek zegt dat het onderzoek moet starten met een analyse van feiten. Het onderzoek richt zich op vier casussen uit de sectoren: arbeidsmarkt, onderwijs, sociale zekerheid en politie.
Ook de rol van het parlement krijgt de aandacht. Op welke wijze kan het parlement langs de lijn van wetgeving en beleid de ervaring van discriminatie verminderen? Het zelfde geldt voor de Eerste Kamer die heeft een bijzondere verantwoordelijkheid voor discriminerende elementen in processen, structuren, regels, wetgeving etc, aldus Senator Ganzevoort.
Staatscommissie racisme
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft tijdens de werkzaamheden van de voorbereidingscommissie van de Kamer het initiatief genomen voor een staatscommissie voor onderzoek naar discriminatie en racisme. De Tijdelijke Kamercommissie heeft hierop een gesprek gevoerd met de minister. Op basis van dit gesprek gaat de commissie er volgens Ganzevoort van uit dat samenwerking tussen beide initiatieven gaat plaatsvinden. Beide trajecten hebben hun eigen accenten.