10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Nieuwe El Cid is beter dan het origineel

De historische dramafilm El Cid, geregisseerd door Anthony Mann en geproduceerd door Samuel Bronston, heeft een remake gekregen.

De film met Charlton Heston en Sophia Loren in de hoofdrol ging op 6 december 1961 in premiere, in het Metropole Theatre in Londen. De film ontving overwegend positieve recensies en werd genomineerd voor drie Academy Awards.

Amazon Prime Video had in juli 2019 al aangekondigd een nieuwe serie over El Cid te gaan produceren, die voornamelijk in Aragón is opgenomen. De serie is vanaf 18 december wereldwijd te bekijken op Amazon Prime Video, de Netflix-achtige streamingdienst van Amazon.

Rodrigo Diaz ‘El Cid’ behoort tot de grootste Spaanse helden. De film begint met dat Don Rodrigo, die op weg is naar zijn huwelijk met Doña Ximena, onderweg redt hij een Spaanse stad van een binnenvallend moslimleger. Twee van de emirs, Al-Mu’tamin van Zaragoza en Al-Kadir van Valencia, worden door hem gevangengenomen.

Meer geïnteresseerd in vrede dan in het aanwakkeren van wraak, begeleidt Rodrigo zijn gevangenen naar Vivar en laat hij ze vrij op voorwaarde dat ze nooit meer landen aanvallen van koning Ferdinand van Castilië. De emirs noemen hem “El Cid” (de Castiliaanse Spaanse uitspraak van het Arabisch voor Heer: “Sayyid”) en zweren trouw aan hem. 

De vriendschap tussen El Cid en de twee moslim prinsen zorgt ervoor dat christenen en een deel van de moslims samen tegen de andere groep moslims oorlog voeren. Dit zorgt jaren later voor de val van de moslimoverheersing in Spanje. Uiteindelijk werden de moslims die met de christenen meevochten zelf ook verjaard of gedwongen zich tot het christendom te bekeren en werden in het Spaans Moriscos (morisken) genoemd. Veel van hen bleven in het geheim de islam volgen.

Na zijn dood trouwde de dochter van El Cid, Cristina de Vivar, een Castiliaanse prins. Nakomelingen uit deze verbintenis kwamen weer terecht in Franse en Britse koningshuizen en ook via Anna van Hannover in het Nederlandse koningshuis.

Koning Willem-Alexander is een directe nazaat van El Cid, al zitten er dan 32 generaties tussen.