Nederland en Marokko komen er niet uit

0
122

De onderhandelingen tussen Nederland en Marokko over aanpassing van het uitkeringsverdrag zijn mislukt. Minister Asscher had de Kamer in het vooruitzicht gesteld voor 1 september tot een akkoord te komen met Marokko, maar moet daar nu op terug komen.

In de afgelopen periode is intensief overleg gevoerd met Marokko. Tot op heden heeft dit echter nog niet geresulteerd in een akkoord’, aldus Asscher. Een nieuwe datum voor een mogelijk akkoord noemt hij niet.

Toch blijft Asscher hopen op aanpassing van het verdrag dat de hoogte van uitkeringen voor Nederlandse Marokkanen in Marokko regelt, zo schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Maar wel is het nu aan de Kamer om een opzeggingswet, die op verzoek van Asscher eerder werd opgeschort, weer op de agenda te zetten. Dit is nodig omdat het verdrag anders niet per 1 januari 2017 opgezegd kan worden.

VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn: ‘Er zijn nu vier jaar onderhandelingen geweest met Marokko en het is nu tijd de stekker eruit te trekken. De Kamer moet de wet om het verdrag op te zeggen nu zo snel mogelijk gaan behandelen.’

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet weten er ‘zeer’ aan te hechten dat er overeenstemming wordt bereikt met Marokko. Mocht Nederland het verdrag toch opzeggen, dan is niet uit te sluiten dat de relatie onder druk komt te staan, aldus Koenders toen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in