Moslims willen weer bidden in Mezquita van Córdoba

Moslims van Andalusië hebben een brief gestuurd naar paus Franciscus, de bisschop van Córdoba en de kardinaal van Spanje.

In de brief word opgeroepen tot de heropening van één van de belangrijkste moskeeën uit het Andalusische tijdperk voor moslims om als gebedsruimte te gebruiken. Het gaat om de Grote Moskee van Córdoba, die na de val van de islamitische heerschappij in een kathedraal werd veranderd. 

De initiatiefnemers schrijven: “Er is eeuwenlang veel bloed vergoten op Spaanse landen tussen moslims en katholieken, als resultaat van onrechtvaardige en wrede oorlogen en andere gruwelijke misdaden. Maar er was ook ontmoeting en eenheid tussen moslims, christenen en joden, wat hen kennis, wijsheid en voorspoed bracht.”

De boodschap van de moslimgemeenschap in Andalusië stelde dat het toestaan van moslims om hun gebeden te verrichten in de Grote Moskee “grote voordelen zal hebben voor alle mensen van Córdoba en zal bijdragen aan het bevorderen van het pad van verzoening en dialoog.”

De Grote Moskee van Córdoba is een uniek architectonisch monument op de plaats waar ooit de Visigotische kerk Vincentius van Zaragoza stond. Na de verovering van Córdoba in 711 door de moslims, werd de helft van de kerk verkocht aan moslims. Toen die helft te klein bleek voor de groeiende islamitische bevolking, kochten de moslims ook de andere helft van de kerk.

De Mezquita -Spaans voor moskee- was ooit de grootste moskee van Europa, tweede grootste na die van Mekka en had een capaciteit om twintigduizend mensen te herbergen.