Moslims noemen Prinses Amalia liever Amal

Deze week werd Prinses Amalia 18 jaar. Haar verjaardag kreeg in de vaderlandse media veel aandacht, maar ook in veel Europese en Arabische bladen was de verjaardag een hot-topic.

De toekomstige koningin werd deze week door haar vader koning Willem Alexander en moeder koningin Máxima begeleid bij haar benoeming als lid van de Raad van State, de hoogste rechtsprekende instantie die een uitspraak kan doen over een geschil tussen burger en overheid.

Amalia is de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Haar volledige naam is Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, maar ze wordt in het algemeen aangesproken met Amalia.

Amalia is een meisjesnaam van Germaanse oorsprong. Het is een verlatijnsing -het in een Latijnse vorm omzetten van een naam vorm- van de naamstam ‘Amal’, wat in het Westen ‘inspanning in de strijd’ betekent. In de Islamitische wereld betekent Amalia als meisjes naam Jihad.

Amal is een islamitische meisjesnaam dat ‘hoop’ betekend. Denk bijvoorbeeld aan Amal Clooney, de vrouw van acteur George Clooney. Haar vader, Ramzi Alam Uddin, komt uit druzisch gezin. Haar moeder, Bariaa Miknass, komt uit een soennitisch moslim-gezin, beiden Libanees.

In de grote steden van ons land creëren jongeren vaak een eigen taal. Deze taal bestaat voornamelijk uit een mengsel van Nederlandse, Arabische, Turkse en Surinaamse woorden. Ook worden veel woorden vaak bewust korter gemaakt, ofwel afgekort.

Met de naam Amalia kunnen moslimjongeren in Nederland vanuit hun cultuur geen verbeelding maken. Met de naam Amal wel. Daarom noemen zij Prinses Amalia, Amal.