Moskeeën zijn niet eng

0
137

Op vakantie stapt iedereen wel eens een kerk binnen, om de architectuur te bewonderen of de verkoeling op te zoeken. Waarom stappen we dan nooit de moskee in onze eigen buurt binnen? We willen wel, dachten Esther Ladiges (30) en Suzan Doodeman (29) uit Amsterdam, maar we durven niet.

Beiden schrokken erg van de vervreemding en vijandigheid tussen niet-moslims en moslims na de aanslag op Charlie Hebdo. De vijandigheid leek voort te komen uit onbegrip, en onwil om elkaar beter te begrijpen. Wat wisten ze zelf eigenlijk van de islam? Zou het niet mooi zijn als mensen eens een kijkje konden nemen in een moskee en vragen konden stellen?  

Esther: “Ik sprak nooit moslims en ik wist nauwelijks meer over de islam dan wat ik las in de krant en  hoorde op tv. In Nederland was ik nog nooit in een moskee geweest, maar wel in meerdere kerken en synagogen.” 

Na wat rondvragen kwamen zij in contact met Aziyme Akgun (34), die bustours organiseert voor moslima’s en niet-islamitische vrouwen naar moskeeën in binnen- en buitenland voor Moskeetours.nl. De moskeetour was zo’n waardevolle ervaring dat Esther en Suzan vonden dat meer mensen die kans moesten krijgen. Aziyme, Suzan en Esther besloten om samen een unieke tour te organiseren; voor vrouwen én mannen, voor moslims en niet-moslims.

Op 13 september organiseert Moskeetour.nl in samenwerking met Esther Ladiges en Suzan Doodeman een unieke tour. Vijftig moslims en niet-moslims bezoeken samen twee moskeeën in de omgeving van Amsterdam, waaronder de gloednieuwe Westermoskee. Het doel is elkaar en de islam beter te leren kennen. Er is geen debat met ‘deskundigen’ op een podium en dus geen verplichte polarisatie om het interessant te maken.

Twee moskeeën worden bezocht: de gloednieuwe Westermoskee in Amsterdam en de Ar-Rahmanmoskee in Hoofddorp. Iedere moslim krijgt onderweg een niet-moslimbuddy en andersom. Een quiz, hapjes, drankjes en gebed voor wie wil. Er is veel ruimte voor gesprek en oprechte vragen aan elkaar. Anne Dijk van het Fahm Instituut beantwoordt al uw vragen. 

Voor meer informatie: www.moskeetour.nl/tours  of facebook.com/moskeetour.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in