11.9 C
Staphorst
dinsdag 19 maart 2024

Mohammed Rabbae overleden

Oud-politicus Mohamed Rabbae (Berrechid, Marokko) is vandaag op 81 jarige leeftijd in Amersfoort overleden. Rabbae was lange tijd wegens ziekte maatschappelijk niet meer actief.

Rabbae was in 1966 student filosofie, in Nederland voltooide hij een studie economie in Amsterdam. Daarna was hij betrokken bij diverse acties voor vreemdelingenrechten, waaronder de zogeheten 182 kerkmarokkanen die na een vergeefse asielaanvraag dreigden te worden uitgezet door de toenmalige staatssecretaris van Justitie Bert Haars ten tijde van het eerste kabinet-Van Agt.

Mister allochtoon
Rabbae werd begin jaren 80 directeur van de Stichting Buitenlanders West-Brabant en van 1983 tot 1994 was hij directeur van het Nederlands Centrum Buitenlanders (NCB).

In 1993 werd Rabbae lid van GroenLinks en werd hij door Ina Brouwer benaderd om deel te nemen aan het lijsttrekkersreferendum van de partij. Voor de Tweede Kamerverkiezingen 1994 werd hij in het lijsttrekkersreferendum samen met Ina Brouwer tot duo-lijsttrekker gekozen.

Rabbae maakte midden jaren 90 deel uit van de enquêtecommissie die de IRT-affaire onderzocht. Met de verkiezingen van 2002 verdween Rabbae uit de Tweede Kamer. Daarna was hij enige tijd wethouder in Leiden. Op zijn eerste werkdag in 2004, na een ziekteverlof van een aantal maanden vanwege een hartoperatie, trad hij af als wethouder.

Rabbae bekleedt een aantal bestuursfuncties, vooral op het gebied van minderhedenbeleid. Hij in maart 2008 mede-organisator van de Nederland Bekent Kleur-demonstratie op de Dam in Amsterdam in het kader van de VN-dag tegen racisme.

Rabbae is ook voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). Het LBM werd door Rabbae opgericht als reactie op de film Fitna van Geert Wilders. Het LBM eiste dat het Openbaar Ministerie PVV-leider Geert Wilders zou vervolgen wegens discriminatie van moslims.