Marzouki veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf

0
445
Voormalig president Moncef Marzouki.

Een Tunesische rechtbank heeft voormalig president Moncef Marzouki (76) bij verstek veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens “aantasting” van de veiligheid van de staat.

Tunesische media melden dat Marzouki schuldig werd bevonden aan “het ondermijnen van de veiligheid van de staat vanuit het buitenland” en aan het veroorzaken van “diplomatieke schade”.

In een verklaring aan verwierp Marzouki, die in Frankrijk woont, de uitspraak als onwettig en zei dat deze was “uitgegeven door een onwettige president die de grondwet vernietigde”. Hij zei dat de beschuldigingen tegen hem een ​​“omkering van de feiten” zijn en in plaats daarvan van toepassing zijn op president Kais Saied.

Marzouki zei ook dat het zijn “bestemming was om tot het einde van zijn leven te vechten tegen een dictatuur” in zijn land, maar hij gaf aan dat hij geen advocaat zou vragen om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ondertussen vertelde zijn advocaat, Lamia Khemiri, aan persbureau AFP dat Marzouki geen dagvaarding voor de rechtbank had ontvangen en ook niet wist waarom hij was veroordeeld.

Kais Saied, een voormalig hoogleraar constitutioneel recht, werd in 2019 tot president gekozen. Op 25 juli, na maanden van politieke en economische crisis, ontsloeg hij de regering, schorste hij het parlement.