Marokkaanse rechters in zaak Staatsliedenbuurt omgekocht

0
178

Er zijn sterke signalen dat Marokkaanse rechters in het proces waarbij Hamza B. tot twintig jaar cel is veroordeeld voor zijn rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, zijn omgekocht zodat zij een relatief milde straf zouden opleggen.

Het Openbaar Ministerie heeft dit voorjaar via het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn ‘serieuze zorgen’ overgebracht naar de collega’s in Marokko. Volgens Het Parool zouden de rechtbank en andere autoriteiten zijn omgekocht voor een bedrag van 180 duizend euro. 

De zaak ligt gevoelig omdat het een van de grootste ‘Nederlandse’ processen is in Marokko. Het OM heeft een verdrag gesloten met justitie in Marokko. Het verdrag maakt mogelijk dat verdachten onder Marokkaans recht worden vervolgd en berecht. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd. 

B. kreeg in december twintig jaar cel opgelegd, een lagere straf dan Adil A. en Anouar B., die van de rechtbank in Amsterdam levenslang kregen. Hamza ‘Chiepchiep’ B. werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de gewelddadige liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012. 

De volgende zitting in het hoger beroep tegen B. is donderdag. De Marokkaanse advocaat Abdessamad Lemrabet probeert het hof nu te wraken, zodat de rechters van de zaak worden gehaald. Lemrabet staat twee agenten bij die zijn beschoten vanuit de auto die B. zou hebben bestuurd.

Hamza’s advocaat Gabriel Meijers denkt dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ is dat er sprake is van omkoping. ‘Deze geruchten zingen al langer rond, telkens in een andere vorm, maar allemaal afkomstig van Hamza’s ex-zwager Abdelkhaliq Belhaj.

Meijers kent ook de inhoud niet van de brief die het OM naar Marokko heeft gestuurd. ‘Van een onderzoek kan geen sprake zijn. De zaak is overgedragen aan Marokko en dat brengt met zich mee dat je niks mag onderzoeken. Je kunt hooguit een klacht overbrengen via de ambassade.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in