Laylat al-Qadr: beter dan 1000 maanden

  0
  236

  De laatste 10 nachten van de heilige maand ramadan zijn ongetwijfeld de belangrijke nachten in de islamitische kalender. Tijdens één van deze nachten vind de nacht plaats die, volgens de koran hoofdstuk 97, beter is dan duizend maanden.

  Het gaat om de nacht van Laylat al-Qadr. Deze nacht is binnen de islam de nacht waarin voor de eerste maal de koran door de engel Djibril (Gabriël) aan Mohammed zou zijn geopenbaard. Soera (hoofdstuk) 96 getiteld De Bloedklomp wordt beschouwd als de eerste soera |(hoofdstuk) die geopenbaard werd, waarin de profeet Mohammed de opdracht krijgt te lezen.

  God zegt in de Koran over Laylatoel Qadr in Soera (hoofdstuk) al-Qadr 79: “Voorwaar, Wij hebben hem (de Koran) neergezonden in de Waardevolle nacht (Laylatoel Qadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht (Laylatoel Qadr) is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De engelen en de geest (engel Gabriel) dalen in haar (Laylatoel Qadr) neer met  toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst (in deze nacht), tot aan de ochtendschemering.”

  De Profeet Mohammed heeft de gelovigen bevolen om naar deze nacht te zoeken in de laatste 10 oneven nachten (21, 23, 25,27 en 29) van ramadan.

  Aisha (vrouw van de profeet) vroeg eens aan de Profeet welke smeekbede zij zou moeten zeggen wanneer Laylatoel Qadr aangebroken was. Hij leerde haar toen om te zeggen: “O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, vergeef mij.”