Kuzu en Öztürk: sturen open brief aan de Koning

0
102

De beweging DENK heeft een open brief aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander over de paneelschilderingen op de Gouden Koets gestuurd. Zie hieronder de volledige tekst:

 

Majesteit,

Morgen rijdt u met de Gouden Koets naar de Ridderzaal om daar de troonrede voor te dragen. Dat is een mooie traditie die ons verbindt met het verleden. Historisch besef is zeer waardevol, zeker in een moderne cultuur waar mensen en media steeds meer in de waan van de dag leven.

Wij willen uw aandacht vragen voor het volgende. De paneelschilderingen aan de linkerzijde van de Gouden Koets tonen halfnaakte Afrikaanse en Indonesische mannen die zich onderwerpen aan het Koninklijk Huis. Dit tafereel heet Hulde der Koloniën. Maar het koloniale verleden van de ene Nederlander, is het slavernijverleden van de andere Nederlander. Die afbeeldingen doen dan ook veel mensen pijn. 

Wij zouden u daarom willen verzoeken deze Hulde der Koloniën aan de linkerzijde van de Gouden Koets te vervangen. Na Prinsjesdag 2015 wordt de Gouden Koets gedurende drie tot vier jaar gerestaureerd. Dat is dus een uitgelezen kans om een nieuwe start te maken. U kan dat, omdat u de Koning van de toekomst bent.

Wij richten ons tot u, omdat u de Koning bent van alle Nederlanders. Wij rekenen op uw wijsheid, op uw historisch besef en op uw medemenselijkheid.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in