10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Kritiek op BBC om interview met hoofd moslimraad

De BBC wordt zwaar bekritiseerd na een ‘vijandig’ interview met Zara Mohammed, secretaris-generaal van de Moslimraad van Groot-Brittannië (MCB).

Zara Mohammed de eerste vrouwelijke vertegenwoordiger van de moslimraad, werd op 4 februari geïnterviewd door Emma Barnett voor het Woman Hour-programma van BBC Radio 4.

In een open brief die woensdag werd ondertekend door meer dan 100 publieke figuren, werd de BBC beschuldigd van het versterken van gevaarlijke en schadelijke stereotypen van Britse moslimvrouwen en van Islam in het algemeen.

“Ondanks Mohammeds herhaalde beweringen dat religieuze berechting niet binnen de parameters viel van haar rol als leider van een maatschappelijke organisatie, stelde Barnett vier keer de vraag over vrouwelijke imams, waarbij elke keer het antwoord van Mohammed werd onderbroken”, aldus de verklaring.

Volgens auteurs Yassmin Abdel-Magied en Mariam Khan, hebben de BBC en de algemeen media een breder cultureel probleem in de manier waarop moslims worden geportretteerd en de negatieve effecten die dit heeft op moslimgemeenschappen in het hele VK.

De ondertekenaars van de brief beschuldigen het productie- en redactieteam van gebrek aan “religieuze geletterdheid” te hebben nadat ze een valse vergelijking en gelijkwaardigheid van imams met rabbijnen en priesters hadden gemaakt en de organisatie eraan herinnerde dat het concept van een geestelijkheid niet bestaat in de islam.

De publieke figuren brachten ook onder de aandacht hoe vaak moslimstemmen en -opvattingen ondervertegenwoordigd zijn op de nationale omroep. UK-molima’s heroverwegen of ze wel of niet zullen deelnemen aan het programma Woman’s Hour, omdat ze vinden dat zaken die voor hen belangrijk zijn niet serieus worden genomen of anderszins verkeerd zullen worden voorgesteld.

Zara Mohammed werd in januari gekozen tot secretaris-generaal van de MCB. De Moslimraad van Groot-Brittannië is de grootste democratische overkoepelende moslimorganisatie in het VK.