10.1 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Koninklijk Paar bezoekt World Expo 2020 Dubai

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn woensdag 3 november aanwezig bij de Nederlandse nationale dag tijdens World Expo 2020 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

De Koning opent bij deze gelegenheid officieel het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling. Het Koninklijk Paar wordt begeleid door minister De Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Minister De Bruijn leidt gelijktijdig een handelsmissie naar de VAE.

De wereldtentoonstelling biedt een internationaal podium aan landen om zich te presenteren aan de wereld. In het kader van ‘Connecting minds, creating the future’ tonen 191 landen en organisaties wat zij te bieden hebben op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

De Nederlandse bijdrage staat in het teken van ‘Uniting water, energy and food’ en laat de verbinding zien die Nederland legt tussen watermanagement, duurzame energie en voedselzekerheid. Het paviljoen is ontworpen als een circulair klimaatsysteem, een biotoop, waarin de Nederlandse kennis en kunde op het gebied van het vindingrijk oogsten van water, energie en voedsel wordt gepresenteerd.

Het Koninklijk Paar is aanwezig bij de officiële ceremonie ter gelegenheid van de Nederlandse nationale dag. De Koning houdt een toespraak. Vervolgens brengt het Paar samen met vertegenwoordigers van de VAE een bezoek aan het Nederlandse paviljoen en het paviljoen van de VAE. Daarnaast ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima stakeholders van Expo 2020 Dubai.

Voorafgaand aan het bezoek aan de Expo brengt het Koninklijk Paar een werkbezoek aan een high-tech kas van Pure Harvest. Middenin de woestijn worden door Pure Harvest op een duurzame manier tomaten, aardbeien en sla geproduceerd. De gebruikte technologieën en de expertise om de kas te ontwikkelen zijn aangeleverd door verschillende Nederlandse partijen.

Expo 2020 Dubai is de 35e wereldtentoonstelling en wordt gehouden van 1 oktober 2021 tot en met 31 maart 2022. Het is de eerste Expo in het Midden-Oosten. Expo 2020 is als gevolg van de uitbraak van het coronavirus een jaar uitgesteld.