Kindersterfte stijgt voor eerste keer in vijftig jaar in Gaza

0
196

De kindersterfte in Gaza is voor de eerste keer in vijftig jaar toegenomen. Dat meldt het UNRWA, het agentschap van de VN.

Reden voor het fenomeen is de blokkade die Israël al negen jaar oplegt voor de Palestijnse enclave. In 1960 stierven op de 1.000 geboortes 127 baby’s in Gaza voor de leeftijd van een jaar.

Bij de laatste telling, die het agentschap elke vijf jaar uitvoert, bleek het cijfer in 2013 gestegen tot 22,4. Bovendien nam het aantal baby’s dat de leeftijd van vier weken niet haalt in de Gazastrook toe van 12 per 1.000 in 2008 naar 20,3 in 2013.

“Kindersterfte is een van de beste indicatoren voor de gezondheid van een bevolking”, zegt Akihiro Seita, directeur van het gezondheidsprogramma van het UNRWA.

Het UNRWA is volgens Seita “zeer ongerust over de impact op lange termijn van de blokkade op de gezondheidsinfrastructuur, geneesmiddelenleveringen en medische uitrusting voor Gaza”.

De VN en de ngo’s trekken regelmatig aan de alarmbel over de kinderen in de Gazastrook, waar bijna 45 procent van de bevolking jonger is dan veertien jaar. Tijdens het conflict van vorige zomer was bijna een kwart van de 2.200 Palestijnen die om het leven kwamen nog kind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in