Jeugdzorginstellingen hebben weinig kennis van Syriëgangers

0
142

Jeugdzorginstellingen zijn onvoldoende toegerust om jonge Syriëgangers te behandelen. De Raad voor de Kinderbescherming vindt het “frustrerend” dat geradicaliseerde tieners niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat zegt de Kinderbescherming in een gesprek met NRC.

Om te voorkomen dat minderjarigen afreizen naar Syrië, worden zij opgesloten in tehuizen van jeugdzorg. Ten minste zeven tieners zijn hier ondergebracht omdat zij wilden uitreizen. Nog eens negen kinderen zijn geplaatst in pleeggezinnen.

Het is de bedoeling dat radicale tieners in jeugdinstellingen worden behandeld om van hun extremistische denkbeelden af te komen. Maar de behandeling gaat soms niet van start, of komt te laat op gang.

Het aanbod van de instellingen is ontoereikend om de complexe problematiek van radicalisering te behandelen, zegt de Kinderbescherming.

Ook komt het voor dat geradicaliseerde jongeren geïsoleerd worden binnen de instelling. Ze mogen niet meedoen aan groepsactiviteiten en doen hun schoolwerk los van de andere kinderen. Dit is “nadelig” voor hun ontwikkeling, omdat zij juist contact moeten houden met leeftijdgenoten, zegt de Kinderbescherming. Jeugdzorginstellingen zijn bang dat radicalen de rest van de groep beïnvloeden.

Het opsluiten van geradicaliseerde jongeren in de jeugdzorg is een ultieme poging om te voorkomen dat zij zich aansluiten bij terroristische groeperingen in Syrië of Irak. Rechters plaatsen minderjarigen doorgaans uit huis bij concrete aanwijzingen dat zij willen uitreizen naar oorlogsgebied, omdat dit de ontwikkeling van het kind zou bedreigen.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in