Israëlische groep NSO op zwarte lijst VS

  0
  309

  De Israëlische groep NSO, ontwerper van de spyware Pegasus, is door de Verenigde Staten op de zwarte lijst gezet van bedrijven die de nationale veiligheid bedreigen.

  “De NSO-groep is geschokt door het besluit” van de Verenigde Staten en “zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit besluit wordt gewijzigd”, zegt een woordvoerder van het bedrijf in de buitenwijken van Tel Aviv tegen AFP.

  De NSO-groep en de Israëlische autoriteiten zijn van mening dat deze software alleen mag worden gebruikt voor terrorismebestrijding of tegen criminelen. Maar NSO werd deze zomer blootgesteld na onderzoeken gepubliceerd door een consortium van 17 internationale media, waaruit bleek dat de Pegasus-software werd gebruikt om in te breken op telefoons van zeker 180 journalisten, waaronder verslaggevers van gerenommeerde media als The New York Times, CNN en Reuters. Ook telefoons van activisten en politici werden gehackt waaronder de Franse president Emmanuel Macron.

  De Israëlische premier Naftali Bennett had maandag in Glasgow, in de marge van de klimaatconferentie, gesproken met Emmanuel Macron. “De twee leiders waren het erover eens dat deze kwestie op een discrete en professionele manier moet worden behandeld, en in het belang van de transparantie tussen de partijen”, aldus een bron rondom Emmanuel Macron.