Hizb u-Tahrir niet welkom in Rotterdam

0
118

De islamitische beweging Hizb ut-Tahrir krijgt alsnog geen toestemming om vrijdagavond een lezing te houden in Rotterdam-Zuid. Wijkcentrum De Put honoreert de wens van coalitiepartij CDA door de organisatie buiten de deur te houden.

Het wijkpastoraat besloot daartoe na druk vanuit onder meer de gemeente Rotterdam en de dienst Veiligheid.

,,Het centrum heeft negatieve signalen gekregen en is bang geworden,” constateert woordvoerder Okay Pala van de Nederlandse afdeling van Hizb ut-Tahrir in het AD.

Het CDA had zondag bij monde van fractievoorzitter Sven de Langen aangedrongen om de ‘foute club met al even verwerpelijke ideeën’ te weren. Burgemeester Ahmed Aboutaleb stelde echter dat hij machteloos stond. ,,Zolang de openbare orde en veiligheid niet in het geding zijn, kan de gemeente ook deze beweging niet verbieden een lezing te houden,” aldus zijn woordvoerder. 

De Langen noemt Hizb ut-Tahrir ‘echt een foute club’. Die boodschap, van harte gesteund door coalitiegenoot Leefbaar, heeft hij zondag neergelegd bij burgemeester Ahmed Aboutaleb. De Langen: ,,Lieden die de sharia willen invoeren en streven naar de vestiging van een kalifaat moeten wij onder geen beding een podium bieden in onze stad.” 

Die bewering behoeft nuancering, stelt Pala. ,,Ons streven om de sharia in te voeren en een kalifaat te vestigen, heeft geen betrekking op Nederland. Wij willen islamitische landen ontdoen van foute regimes en daar de islamitische heilstaat uitroepen. Wij willen de Nederlandse democratie dus helemaal niet omver werpen, zoals het CDA suggereert door ons ‘staatsgevaarlijk’ te noemen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in