Het Arab Film Festival is er voor leek én expert

Het jaarlijkse Arab Film Festival gaat bijna beginnen. Van 11 t/m 15 oktober is het 1001 nacht bij Cinerama in Rotterdam. Zowel voor de Midden-Oosten-nitwit als voor de Arabische wereld-fan is er genoeg te beleven.

Het Arab Film Festival doet de hele Arabische wereld aan met speelfilms, documentaires en korte films uit en over de Arabische wereld. Dit jaar zijn er vele specials.

Ladies Night met VIP
Op zaterdagavond 14 oktober is er een Ladies Night die exclusief voor vrouwen is. De film A DAY FOR WOMEN plonst in het dagelijkse leven van een rustig Egyptisch dorpje. Alles verandert als het lokale zwembad besluit één dag alleen voor vrouwen open te stellen.. Het normaal gesproken rustige dorpsleven wordt op zijn kop gezet en de mannen komen in opstand, terwijl de vrouwen enthousiast zijn.

De actrice Elham Shahin, die een rol in de film voor haar rekening neemt, maakt die avond haar opwachting. Deze diva van de Egyptische cinema beantwoordt alle vragen van het publiek over de film. De Ladies Night is een geheel verzorgd avondje uit, met naast de filmvertoning een hapje, een drankje en een goodie bag.

Themadag Syrië
Zaterdag 14 oktober staat ook in het teken van Syrië. Mensen weten zich vaak geen beeld meer te vormen van het land door alle over elkaar buitelende en vaak negatieve nieuwsberichten. Met deze themamiddag zoomt het Arab Film Festival in op het dagelijkse leven tijdens het conflict en de veranderende verhoudingen tussen mensen als ze onder druk staan. Maar tegelijkertijd brengen de Syrië-films het gewone leven in beeld, zoals eetgewoonten, partnerkeuze en humor van Syriërs.

Film: Memory in Khaki
Film: Memory in Khaki

Palestina live
Op zondag 15 oktober wordt er een aantal Palestijnse films vertoond, waaronder STITCHING PALESTINE en RETURN TO HAIFA. Daarnaast leggen Nederlandse studenten via het Virtual Dinner Guest Project direct contact met een groep Palestijnen. Eerder hebben zij al een gezamenlijke skypemaaltijd genoten en elkaar het hemd van het lijf gevraagd. Beide groepen zijn bij hun eigen gemeenschap te rade gegaan voor een antwoord op deze vragen en presenteren die nu aan elkaar in de vorm van een korte documentaire. Aan de hand hiervan gaan ze weer het gesprek met elkaar aan, live in Cinerama. Het publiek in de zaal mag vervolgens al zijn prangende vragen aan ‘Palestina’ de ether in gooien.

Speciale tickets
Voor wie meer wil dan één film alleen, zijn er verschillende speciale tickets, zoals een film-en-diner-kaartje, een passe-partout en een strippenkaart.

Meer informatie over het festival is te vinden op www.arabfilmfestival.nl