Helft discriminatie meldingen gaat over herkomst en huidskleur

0
150

Zo’n tienduizend meldingen van discriminatie zijn vorig jaar geregistreerd bij de politie en zogenoemde anti-discriminatievoorzieningen. Dat is respectievelijk 4 en 11 procent minder dan in 2014, is vandaag bekendgemaakt.

Bij het College voor de Rechten van de Mens zijn vorig jaar 422 verzoeken binnengekomen om een oordeel te geven over situaties die mogelijk discriminatie betreffen, ook dat zijn er minder dan het jaar daarvoor.

Het aantal meldingen bij de landelijke meldpunten voor discriminatie op het internet nam vorig jaar echter juist toe met bijna 7 procent tot 1585 meldingen. Dit jaar is voor het eerst op landelijk niveau een gezamenlijk jaarrapport over discriminatie verschenen waarin de registraties van politie en anti-discriminatievoorzieningen en het College voor de Rechten van de Mens worden gepresenteerd. Dit geeft volgens de organisaties een vollediger beeld van de discriminatie-incidenten en -meldingen in de maatschappij.

Ongeveer de helft van de meldingen gaat over herkomst en huidskleur. Bij de twee internetmeldpunten verdubbelde het aantal meldingen over discriminatie vanwege de islam vorig jaar bijna tot 472.

 

Naar aanleiding van de berichtgeving van RTL Nieuws vorige dat justitie het aantal aangiften wegens discriminatie niet aankan. Beloofde minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) met het Openbaar Ministerie in gesprek te gaan over de stapel aangiftes van discriminatie waar de aanklagers niet aan toe zouden komen. ‘Het is van groot belang dat er tegen discriminatie wordt opgetreden’, aldus de minister vorige week.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in