Golfstaten woedend op Amerikaans Congres

0
166

Woensdag nam het Amerikaanse Congres de wet aan die het nabestaanden van 9/11-slachtoffers mogelijk maakt om Saoedi-Arabië aan te klagen. 

De wet is bedoeld om nabestaanden van de aanslagen van 11 september de mogelijkheid te geven een rechtszaak aan te spannen tegen Saudi-Arabië. De minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië, Adel al-Jubeir zegt ‘grote zorgen’ te hebben over de wet. 

De Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten dat uit 6 Arabische landen bestaat in de Perzische golf waarin Saudi-Arabië deel van uitmaakt zijn nu aan het bestuderen hoe samen op te trekken tegen het besluit van Amerikaanse congres.

De minister van Buitenlandse Zaken van Saoedi-Arabië, heeft namens de Golfstaten verklaard dat de wet eerder in het nadeel van Amerika is dan Saoedi-Arabië. De wet biedt -landen en burgers- waar Amerika aanwezig is en oorlog voert om vervolgd kan worden. 

Verder kan Saudi-Arabië Amerika hard terug pakken. Zo zou Saudi-Arabië meer dan 100 miljard dollar uit de Amerikaanse economie terug kunnen halen. President Obama had de wet met een veto tegengehouden, omdat hij bang is voor een precedentwerking: dat andere landen de Verenigde Staten voor hún rechtbanken gaan slepen voor zaken die zij als terrorisme zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in