7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Gezinshuis El Noor genomineerd voor De Brabantse Stijlprijs 2021

Gezinshuis El Noor van Mohammed en Jamila Yaqini is genomineerd voor De Brabantse Stijlprijs 202.

Mohammed en Jamila wonen samen met hun 3 dochters al jaren in een eengezinswoning van woningcorporatie Alwel in de wijk Biesdonk in Breda. In 2017 start de familie Yaqini met de plannen voor een gezinshuis. Ze zoeken contact met de gemeente Breda. Zij reageren enthousiast, vooral omdat het een intercultureel gezinshuis is.

Vanaf 2018 runnen Mohammed en Jamila het gezinshuis vanuit twee (nog) gescheiden woningen. In 2019 starten ze met een grote verbouwing. Op de begane grond plaatsen zij een aanbouw over de totale breedte van beide woningen. Hierin komt een grote woonkeuken. In elke woning is een aparte woonkamer. Tegen huurverhoging plaatst Alwel een dakkapel en verwarming op de zolder. Het eindresultaat is één woning met in totaal 12 slaapkamers. El Noor kan nu aan maximaal 12 kinderen/jongeren een thuis bieden.

El Noor biedt ondersteuning vanuit de eigen islamitische achtergrond. Kinderen en jongeren vanuit diezelfde achtergrond voelen zich meer thuis in dit gezinshuis, waarin zij hun eigen geloof en culturele achtergrond kunnen voortzetten. El Noor is hier wel flexibel in en neemt ook kinderen en jongeren op die geen moslim zijn.

In Nederland kunnen ruim 46.000 kinderen niet meer thuis wonen. Ruim de helft daarvan komt terecht in een pleeggezin of gezinshuis. Er is een tekort aan pleeggezinnen en gezinshuizen die kinderen met een andere culturele en geloofsachtergrond opvangen. El Noor is één van de weinige interculturele gezinshuizen in Nederland, die vanuit de eigen islamitische achtergrond kinderen begeleidt.

Mohammed en Jamila geloven dat de wijze waarop zij omgaan met de kinderen een helende werking heeft en hen rust en regelmaat geeft. Zij bieden de kinderen warmte, veiligheid en structuur. In het gezinshuis bieden de gezinshuisouders 24 uur per dag, 7 dagen in de week professionele verzorging, behandeling, opvoeding en begeleiding. Dit onderscheidt gezinshuizen van leefgroepen, waar kinderen worden begeleid en opgevoed door verschillende professionals die elkaar regelmatig afwisselen.

De Brabantse Stijlprijs 2021 zet bijzondere initiatieven in de spotlights. Een plek in Brabant waar een droom werkelijkheid wordt of is geworden. Waar extra aandacht zorgt voor een echt thuis. Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs toegekend aan één van de finalisten van De Brabantse Stijlprijs 2021.

Lezers die het initiatief van Mohammed en Jamila Yaqini een warm hart toedragen kunnen eenmalig een stem uitbrengen. LET OP: dit kan tot en met vrijdag 3 december 2021.

https://fd9.formdesk.com/provincienoordbrabant/Stemmen_Brabantse_stijlprijs_2021

De winnaar van de publieksprijs wordt 8 december 2021 bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking van De Brabantse Stijlprijs 2021.