Gemeente Enschede gaat adressen controleren

0
220

De Gemeente Enschede gaat adressen op daadwerkelijke bewoning controleren. Het gaat om in totaal zo’n dertig adressen per maand.

De pilot, die inmiddels bij honderdvijftig gemeenten loopt, veroorzaakt de nodige ophef.

Het CDA in Enschede maakt zich zorgen over de onrust die kan ontstaan bij ouderen door het controleren van de adressen. ‘Er zijn veel felle reacties op deze pilot. Wat gebeurt er als je niet wil meewerken aan het onderzoek?

Oudere mensen laten liever geen mensen binnen die ze niet kennen, omdat ze vaak aan de deur worden opgelicht. En wat als je net bezoek hebt en daarom geen zin hebt om mee te werken? Wordt er dan gelijk op je uitkering gekort?’

De gemeente is het niet eens met de in hun ogen ‘overtrokken’ berichtgeving in de media. ‘Controleurs zullen niet lukraak adressen controleren, maar langsgaan bij de adressen die in de bestanden van Binnenlandse  Zaken leiden tot verwondering’, zo vertelt een woordvoerder.

Het gaat om zo’n dertig adressen per maand waar opvallende zaken waarneembaar zijn. Bijvoorbeeld een adres met een groot energieverbruik, waar maar één persoon staat ingeschreven. Een verhuizing van een 18-jarige naar één huis verderop, waarbij hij een uitwonende beurs aanvraagt is ook zo’n voorbeeld.’

Er hoeft overigens niet altijd sprake te zijn van fraude. ‘Het kan ook zijn dat iemand een verhuizing is vergeten door te geven. Aldus de woordvoerder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in