Gemeente Arnhem discrimineert eigen bevolking

Wethouders Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA) hebben het politieke debat overleefd over discriminatie in het personeelsbeleid van de gemeente Arnhem.

De gemeenteraad begon woensdagavond aan de marathonvergadering en was donderdag om vijf uur in de ochtend klaar. Het was Louwers, wethouder van Inclusie, die stevig onder vuur werd genomen door de oppositie.

Om hun politieke leven te redden begonnen Van Dellen en Louwers het debat met een diepe knieval voor de gemeenteraad en moesten zij keer op keer excuses maken, omdat zij de raad niet tijdig, onjuist en onvolledig geïnformeerd hebben.

Gerrie Elfrink, Fractievoorzitter (SP) had het over een doofpot-college. Nico Wiggers (Arnhemse Ouderen Partij) noemde verantwoordelijke wethouders ‘amateurs’. Klaartje van Dillen-Koorn (CDA) vroeg zich af hoe het college denkt nog grip te krijgen op de ambtelijke top. 

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, tijdens het debat.

Wethouder Van Dellen, verantwoordelijk voor Personeel en Organisatie, kon de gevoelens van de raad beter dan Louwers aanvoelen en overleefde het debat zonder veel politieke schade. Een voorstel van de ChristenUnie om het optreden van de VVD-wethouder af te keuren haalde het niet.

Louwers (PvdA), zeer zwak tijdens het debat, overleefde op het nippertje een motie van wantrouwen van de ChristenUnie, de SP, DENK, Verenigd Arnhem en de Arnhemse Ouderen Partij (AOP). 

Professor Hans Siebers van de Universiteit van Tilburg stelde in een rapport vast dat mensen met een niet-westerse achtergrond 14,6 procent minder kans maakten op een baan bij de gemeente Arnhem dan autochtonen.

Hoge ambtenaren op het stadhuis vonden de conclusies te kort door de bocht en deden er alles aan om het rapport aan het zicht van het college en de raad te onttrekken. Dankzij het doorzettingsvermogen van CU-raadslid Nathalie Nede heeft het rapport de gemeenteraad bereikt.

Raadslid Yildirim Usta (DENK – Verenigd Arnhem): “Het college roept keer op keer dat mensen met een niet-westerse achtergrond een moeilijk te bereiken groep is.”  Vind je het gek: “Ze komen niet eens door de voordeur.”