Gematigde moslims winnaar verkiezingen Marokko

0
133

De Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) van premier Abdelilah Benkirane stevent in Marokko af op een verkiezingsoverwinning.

De gematigde moslimpartij lijkt te kunnen rekenen op 99 zetels, nadat 90 procent van de stemmen was geteld. De PJD heeft 125 zetels verworven in het parlement, dat 395 leden telt. De vooruitstrevende Partij van Authenticiteit en Moderniteit (PAM) kwam uit op 102 afgevaardigden.

Dat heeft minister Mohamed Hassad (Binnenlandse Zaken) zaterdag bekendgemaakt als definitieve uitslag. Zo’n 16 miljoen -43 procent- van de Marokkanen ging naar de stembus. Marokkanen konden vrijdag een stem uitbrengen op een van de tientallen partijen die uit zijn op een plek in het 395 zetels tellende parlement.  

Aangezien geen van de partijen een absolute meerderheid lijkt te krijgen, zal de winnende partij een coalitie moeten vormen. Benkirane de minister-president moet nu onderhandelen voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar. Het vormen van een coalitie zal niet gemakkelijk worden gezien de aanzienlijke verschillen van inzichten en de versplintering. Voor een meerderheid heeft Benkirane ten minste drie andere partijen nodig. 

Lees ook: http://demoslimkrant.nl/home/2016/10/11570.html

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in