7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Geen subsidie voor Islamic Relief

Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) zet een streep door de subsidie voor Islamic Relief Worldwide.

Minister Kaag heeft na verontrustende mediaberichten over banden met de Moslimbroederschap dat er geen Nederlands belastinggeld naar de organisatie moet.

Islamic Relief had een aanvraag gedaan bij minister Kaag, die vanaf januari een bedrag van ruim 37 miljoen euro zou verdelen over vier organisaties. De islamitische organisatie hoopte een deel van de subsidie zou ontvangen.

Kaag schrijft dinsdag dat zij voor het eerst in december vernam dat Islamic Relief banden zou hebben met de Moslimbroederschap, via de media. Daarna besloot ze informatie in te winnen bij andere donoren van de organisatie, die door het ministerie eerder werd getypeerd als ’hulporganisatie’. „Op basis van deze informatie heb ik besloten geen subsidie te verlenen aan Islamic Relief Worldwide.”

Duitsland kondigde onlangs aan te stoppen met het verstrekken van subsidie aan de Duitse tak van Islamic Relief vanwege vermoedelijke banden met de Moslimbroederschap. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten trok aan de bel vanwege antisemitische en fundamentalistische uitspraken van kopstukken van Islamic Relief.