Frankrijk heeft advocaat Ali Boumendjel vermoord

0
214

De Franse president Emmanuel Macron erkende dinsdag dat de Algerijnse advocaat en mensenrechtenactivist Ali Boumendjel, was gemarteld en vermoord door het Franse leger.

De beslissing van Macron komt na ontvangst van het rapport, over de rol van Frankrijk in de oorlog in Algerije, onder leiding van de France historicus Benjamin Stora. 

  “Boumendjel, geboren in  een rijke Algerijnse familie, was een briljante student afgestudeerd in de rechten, met een open en humanistische geest, geïnspireerd door de Verlichting,” aldus de Elysee, die ook zijn publieke interventies ten gunste van vrede erkent.

Ali Boumendjel werd op 23 maart 1957 tijdens de slag bij Algiers gearresteerd door het Franse leger. Hij onderging meer dan een maand martelingen door toedoen van de racistische Franse foltergeneraal Paul Aussaresses en zijn mannen. 

Franse foltergeneraal Paul Aussaresses.

Op 23 maart werd Boumendjel van de zesde verdieping van een gebouw gegooid; zijn dood werd als zelfmoord beschouwd. Drieënveertig jaar later, in 2000, gaf de voormalig  foltergeneraal generaal Paul Aussaresses toe het bevel te hebben gegeven om Boumendjel te doden en de misdaad van zelfmoord te camoufleren.

Tijdens een bijeenkomst sprak Macron tegenover verschillende afstammelingen van Boumendjel zijn bereidheid uit om door te gaan met het herstellen van getuigenissen, het openen van dossiers en het lanceren van geschiedenisstudies naar de gevolgen van de oorlog in Frankrijk en Algerije.

Macron: “Door open naar de geschiedenis te kijken en de waarheid en de feiten te erkennen, kunnen de wonden die nog openstaan ​​niet worden gesloten, maar het zal wel helpen de weg voor de toekomst te openen.”

Benjamin Stora, geboren in Algerije is historicus en expert op het gebied van Noord-Afrika, die algemeen wordt beschouwd als een van ’s werelds toonaangevende autoriteiten op het gebied van de Algerijnse geschiedenis. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in