vrijdag 19 juli 2024
28 C
Staphorst

Expositie Fotograaf des Vaderlands Ahmed Polat opent 6 september

Fotoweek is de landelijke themaweek van de fotografie die dit jaar voor de derde keer plaatsvindt.

Elk jaar benoemt Fotoweek een Fotograaf des Vaderlands die de opdracht krijgt om een fotoserie te maken bij het thema van dat jaar. Dit jaar vindt Fotoweek plaats van vrijdag 11 t/m zondag 20 september, met als thema Kijk! Mijn Straat.

Ahmet Polat is een Turks/Nederlandse documentaire- en modefotograaf, die opgroeide in Fijnaart in Brabant. De afgelopen jaren woonde hij in Istanbul. Sinds begin 2015 is hij weer terug in Nederland.

Het werk van Polat is altijd verrassend, vol leven en energie en balanceert op de rand van documentaire-, straat- en modefotografie. is door Fotoweek benoemd tot derde Fotograaf des Vaderlands.

Met deze eretitel is hij een jaar lang hét gezicht van de Nederlandse fotografie. Speciaal voor Fotoweek maakte hij een serie met het thema ‘Kijk! Mijn Straat’, waarvoor hij de straten van Nederlandse steden en dorpen in ging om bewoners te volgen in hun dagelijkse omgeving.

Met medewerking van Het Utrechts Archief presenteren Fotoweek en FOTODOK de buitententoonstelling aan de Hamburgerstraat 28 in Utrecht.

Fotoserie Kijk! Mijn Straat
Met zijn serie vertelt Ahmet Polat het verhaal van Nederlandse straten vanuit het perspectief van de bewoners. Persoonlijke verhalen en het leven van alledag legt hij vast door middel van fotografie en film.

Samen vormen al die verhalen en de kleine, dagelijkse gebeurtenissen die hij laat zien, een mooi beeld van de Nederlandse straatcultuur. Na jaren in Turkije te hebben gewoond kijkt Polat met een frisse blik naar het Nederlandse straatbeeld.

Door de persoonlijke band die Polat heeft met de verschillende plekken die hij vastlegde, slaagt hij erin om een intiem beeld te creëren van de straat en zijn bewoners.

Feestelijke opening
De feestelijke opening van de buitententoonstelling van Ahmet Polat vindt plaats op zondag 6 september om 14.00 uur aan de Lange Nieuwstraat 7 in Utrecht bij FOTODOK.

Tegelijkertijd gaat ook de tentoonstelling (No) Privacy van start, waar de bezoeker, aan de hand van het werk van 16 (inter)nationale fotografen en kunstenaars, wordt uitgedaagd om eigen ideeën te vormen over onze privacy. Beide tentoonstellingen zijn te zien tot en met 25 oktober 2015.    

Tijdens Fotoweek zijn er op diverse plekken door het land pop-up fotostudio’s te bezoeken. Vanaf 27 augustus is het volledige programma te vinden op www.defotoweek.nl