De eerste Mohamed Rabbae-lezing dat op 7 maart werd gehouden in Rotterdam werd bijgewoond door ruim 320 mensen uit alle sectoren van de samenleving. Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) organiseerde deze lezing in samenwerking met Debatpodium Arminius en de Moslimkrant.
Oud-politicus en mensenrechten activist Mohamed Rabbae (1941 – 2022) is de eerste Marokkaanse Nederlander die in de geschiedenis van Nederland naar wie een lezing is genoemd.
Politici en oud-politici uit de Eerste en Tweede Kamer, het Europese parlement, van verschillende gemeenten uit heel Nederland, academici van verschillende universiteiten, docenten van hogescholen, ambtenaren van verschillende ministeries en gemeenten woonden de lezing bij, samen met verschillende sleutelfiguren uit verschillende minderheidsgroepen.
De avond begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan alle doden van de aardbeving in Turkije en Syrië.
De eerste Mohamed Rabbae-lezing werd officieel geopend door de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch: “Ik hoop dat wij als erfgenamen van Rabbae bondgenoten vinden in elkaar om mensen op te tillen tot een menswaardig bestaan. Om tegenover de angsten onze eigen identiteit te verliezen, het vertrouwen in Nederland vaste grond te geven. Voor een veilig en vrij leven. Zoals dat een volwassen weerbare democratie betaamt. Voor alle Nederlanders.”
Marcouch heeft aan het Landelijk Beraad Marokkanen gevraagd om volgend jaar de jaarlijkse Mohamed Rabbae Lezing in Arnhem te vervolgen.
De eerste Rabbae Lezing werd verzorgd door Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State. De Graaf: “Het debat moet worden gevoerd over de weerbaarheid van onze rechtsstaat. Dan hebben we het niet alleen over de transparantie van politieke partijen, maar ook over de bestrijding van (deep) fake news, cyberveiligheid, vroegtijdig interveniëren in activiteiten die de rechtsstaat ondermijnen of daartoe oproepen. En natuurlijk de bestrijding van alle vormen van discriminatie op alle gronden. De staat zal zich krachtig moeten weren tegen aanzetten tot haat – al dan niet via hondenfluitjes – en geweld tegen moslims, joden, mensen met een andere herkomst, wie dan ook. De democratische rechtsstaat moet een sterke staat willen zijn die bestand is tegen bewust bederf.”
Na de lezing werd door oud-bestuurder en leiderschapscoach Fatima Elatik stil gestaan bij de overleden vrienden en strijders van het eerste uur met wie Mohamed streed voor gelijke rechten, internationale solidariteit, politieke participatie en het legaliseren van toen veel illegalen.
De avond werd afgesloten met een paneldiscussie waar burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, Rabin Baldewsingh, de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme en Rolien Sasse, Algemeen directeur PAX deel aan hebben genomen.
Het Landelijk Beraad Marokkanen gaat naar aanleiding van de eerste Mohamed Rabbae-lezing een boek uitgeven met de openingsspeech van Ahmed Marcouch en de lezing van Thom de Graaf. Jaarlijks zal voor het boek een succesvolle Marokkaanse Nederlander gevraagd worden om een gastbijdrage te leveren. Dit jaar is de keuze van het bestuur van het LBM gevallen op Abdelilah Kasem (roepnaam Ila), managing partner bij organisatieadviesbureau Van de Bunt, tevens voorzitter van het Prins Claus Fonds en tot 2020 voorzitter van Amnesty International. Kasem staat in de top-200 van meest invloedrijke Nederlanders van de Volkskrant.