7.9 C
Staphorst
dinsdag 16 april 2024

Doet GroenLinks aan etnisch profileren?

De fractie van GroenLinks Amsterdam kwam deze week zwaar onder vuur te staan. De keuze om in plaats van Imane Nadif de niet-populaire Zeeger Ernsting te benoemen tot fractievoorzitter, zorgde voor veel ophef op sociale media. De hashtag #GroenLinks werd trending op Twitter.

Nadif is sinds 2018 gemeenteraadslid namens GroenLinks en is een bekende in de stad, vooral populair bij de jongere generatie. De Neder-Marokkaanse politica haalde bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen 12.435 voorkeurstemmen, meer dan de 12.162 stemmen die fractievoorzitter Rutger Groot Wassink kreeg en veel meer dan de 694 voorkeursstemmen van Ernsting.

Etnisch profileren
De fractie van juist een politieke partij die zegt inclusie en diversiteit te omarmen, heeft daarmee een probleem, al zou een beschuldiging van racisme iets te ver gaan. Het is tot nu toe niet helder waarom de fractie niet voor Nadif heeft gekozen, maar voor Ernsting.

Mede hierdoor verdient het optreden van de fractie geen pluim en zorgt dit op sociale media voor veel negatieve reacties. Een politieke miscalculatie van de fractie die te danken is aan de leden zelf.

Het optreden zorgt in het bijzonder voor dat de jongeren die op Nadif hebben gestemd om haar etniciteit, talent, geaardheid en politieke stijl, het vertrouwen kwijtraakt in de politiek. Ze beschuldigen de fractie van etnisch profileren.

GroenLinks Amsterdam maak met de affaire-Nadif duidelijk dat de partij nog lang niet klaar is voor een nieuwe politieke cultuur, maar vasthoudt aan het netwerk van oudgedienden: the old boys network.

Zou Imane nog te jong zijn en ervaring missen om de fractie te leiden, dan zou fractie en desnoods het landelijke bestuur voor coaching kunnen zorgen. Niemand is in de buik van zijn moeder geboren als fractievoorzitter.

Met een democratische keuze voor Ernsting als fractievoorzitter doen zij Nadif politiek onrecht aan. De pijn kan enigszins verzacht worden door Ernsting over twee jaar te vervangen door Nadif.

Het politieke effect van de 12.435 voorkeurstemmen is zeker niet te onderschatten.