Dinsdag 13 april start de ramadan

Verschillende Turkse en Marokkaanse moskeeën en organisaties hebben vandaag bekend gemaakt dat de eerste dag van de Ramadan zal vallen op dinsdag 13 april.

Wat betreft vragen over het coronavirus en het vasten zijn de richtlijnen duidelijk: gelovigen moeten de adviezen van de artsen volgen en zich strikt houden aan de coronamaatregelen van de overheid. Deze blijven leidend, niet de adviezen van imams, moskeebesturen en/of moskeeorganisaties.

Van 31 maart tot en met 28 april geldt er een avondklok tussen 22:00 en 04:30 uur. Hierop worden geen uitzonderingen gemaakt voor Neder-moslims in het kader van de Ramadan. De moskeeën vallen onder de Wet Openbare Manifestaties (WOM) en mogen tijdens de lockdown open met de geldende maatregelen. De avondklok is hier leidend in en geeft geen uitzonderingen voor moskeeën.

Het Tarawih gebed – het speciale gebed tijdens de Ramadan – is religieus gezien niet verplicht. Nu de moskeeën in verband met de avondklok dicht zijn wordt er aangeraden om zonder mensen van buiten het gezin, het gebed thuis te verrichten. Ook hiervoor gelden de coronaregels van de overheid.