De laatste 10 nachten van ramadan

0
253

De laatste 10 nachten van ramadan zijn ongetwijfeld de belangrijke nachten van de heilige maand. Tijdens één van deze nachten vind de nacht plaats die beter is dan duizend maanden.

Het gaat om Laylat al-Qadr of De Waardevolle Nacht. Het is de nacht waarin voor de eerste maal soera/hoofdstuk De Bloedklomp/ Al-Alaq van de Koran door de engel Djibril (Gabriël) aan de profeet Mohammed werd geopenbaard.

De nacht van De Waardevolle Nacht, is een nacht die geen gelijke kent in het jaar. God zegt in de Koran in hoofdstuk 97, Al-Qadr/ De Waardevolle Nacht:

Voorwaar, Wij hebben hem (de Koran) neergezonden in de Waardevolle nacht (Laylatoel Qadr). En wat doet jullie weten wat de Waardevolle Nacht is? De Waardevolle Nacht is beter dan duizend maanden. De engelen en de geest (Gabriel) dalen in haar neer met toestemming van hun Heer, voor elke beschikking. Vrede heerst (in deze nacht), tot aan de ochtendschemering.

De Profeet heeft de gelovigen bevolen om naar deze nacht te zoeken in de laatste oneven 10 nachten van de vasten maand ramadan. Doordat niemand de exacte datum weet, verrichten gelovige moslims de laatste 10 nachten van ramadan extra gebeden.

Aicha een van de vrouwen van de Profeet vroeg hem welke smeekbede zij zou moeten zeggen wanneer de Waardevolle nacht aangebroken was. De Profeet leerde haar toen om te zeggen: O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde en U houdt van vergeving, vergeef mij.