Dag van de Arabische Taal

0
516

Op 18 december 1973 werd het Arabisch een van de officiële talen van de VN (naast Engels, Frans, Spaans, Russisch en Chinees). Daarmee werd de politieke, culturele en religieuze betekenis van de taal officieel erkend.

De ‘Dag van de Arabische Taal’ (World Arabic Language Day) wordt jaarlijks op 18 december gehouden en werd in 2010 door de Verenigde Naties ingesteld om cultureel begrip te bevorderen en de dialoog tussen mensen die een verschillende taal spreken te stimuleren.

Arabisch is een taal die door ongeveer 400 miljoen mensen in de wereld wordt gesproken. Het is de taal van de Koran en wordt daarom gezien als de moedertaal van de islamitische wereld. Arabisch wordt als een van de weinige talen van rechts naar links geschreven. De oudste gevonden Arabische inscripties dateren uit de 6e eeuw voor Christus. De Arabische taal zou uit 12 miljoen woorden bestaan, veel woorden zijn nog niet gebruikt.

Het Arabisch heeft veel invloed gehad op andere talen. In de Middeleeuwen zijn er veel Arabische woorden in de Europese talen terechtgekomen, vooral wetenschappelijke, medische en filosofische termen.

Enkele bekende Arabische woorden in het Nederlands: Suiker (Sukkar). Koffie (Qahwa). Schaakmat (Sjahmat). Caravan (Karawan). Oranje (Narang). Alcohol (Al-kuhl). Algebra (Al-jabr). Cijfer (Sifr). Giraf (Zuraf).

Dubai Expo 2020
In het kader van Dubai Expo 2020 vieren de Verenigde Naties de Arabische taal, haar schoonheid en waarde, de noodzaak om haar erfgoed te behouden, en om het gebruik ervan in mondiale politieke, economische en culturele aangelegenheden te ondersteunen. Deze evenementen worden gehouden met de steun van de Liga van Arabische Staten.