donderdag 18 juli 2024
23.6 C
Staphorst

Charlie Hebdo zwaar onder vuur

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo is onder vuur komen te liggen na het publiceren van een controversiële cover, die verschillende gebruikers van sociale media als racistisch en onsmakelijk hebben bestempeld.

De omslag toont de koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk die haar knie tegen Meghan Markle’s nek drukt, met de tekst: “Waarom Meghan Buckingham verliet.” Markle, de hertogin van Sussex en de vrouw van prins Harry wordt gezien terwijl hij op de grond ligt en zegt: “Omdat ik niet meer kon ademen.”

Critici noemen het omslag verwerpelijk en verwijten Charlie Hebdo geld te willen verdienen aan de dood van George Floyd. De cartoon bootst de scène na toen George Floyd, een zwarte Amerikaan, afgelopen mei werd vermoord door een politieagent in Minneapolis. 

De moord op Floyd leidde tot een golf van Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld en raciaal onrecht, waarbij demonstranten solidair de straat op gingen in steden over de hele wereld . Minneapolis stemde er deze week mee in om $ 27 miljoen te betalen aan de familie van Floyd.

In een interview dat vorige week werd uitgezonden, vertelde Markle aan Oprah Winfrey waarom zij en prins Harry hun koninklijke plichten neerlegden. Ze beschuldigde een niet bij naam genoemd lid van de koninklijke familie ervan racistische opmerkingen te maken en zei dat haar man bezorgdheid had geuit over hoe donker de huid van haar zoon Archie zou zijn vóór zijn geboorte.

Markle is biraciaal; haar moeder is zwart en haar vader is blank. Na hun huwelijk in 2018, hebben Markle en Prins Harry hun koninklijke plichten neergelegd en wonen ze nu in Californië.