Burning Casablanca = 100% vuurwerk

0
1250

Burning Casablanca gaat over de gevallen rockheld Larsen Snake (Ahmed Hammoud), een Marokkaanse rocker in een slangenjasje die internationaal scoorde met z’n hits (Karaté Sex, Full Contact Love ! … ) en van Londen terugkeert naar zijn geboortestad Casablanca in Marokko.

In Caza, zoals de jeugd in Marokko Casablanca noemt, treft hij bij een verkeersongeval Rajae (Khansa Batma), een onstuimige prostituee die een gouden stem blijkt te hebben. Ze worden halsoverkop verliefd, maar hun verleden staat in de weg, waarop het wilde stel probeert te ontsnappen aan hun demonen: hij van zijn heroïneverslaving, zij van het straatleven.

Acteur Ahmed Hammoud is vooral bekend van de films ‘13 Hours’ en ’Mimosas’. Khansa Batma is een bekende Marokkaanse zangeres en dochter van Mohammed Batma, lid van de muziekband Lemchaheb en nicht van Larbi Batma, één van de oprichters van het legendarische Nass El Ghiwane.

Burning Casablanca is een koortsachtige film, gedragen door de schurende energie van rock en een grote passie voor cinema. Met het script spuugt Ismaël El Iraki zijn frustraties uit over de duisternis met een passie voor het leven. De film is opgenomen in de ruige, vieze, stinkende en donkere straten van Casablanca in de stijl van Kill Bill en No Country For Old Men, respectievelijk gemaakt door Quentin Tarantino en de gebroeders Coen.

Filmmaker Ismaël El Iraki (40) overleefde de terroristische aanslag in de Parijse popzaal Bataclan. Zijn speelfilmdebuut is geïnspireerd door zijn slopende reis naar herstel.

Daarover zegt hij: “Burning Casablanca” is geen film, maar een vuur. Het verlangen deze film te maken kroop door me heen als een bosbrand…(-). Alles zit er in waar ik van hou: Marokkaanse rock uit de jaren ‘70, spaghettiwesterns, schedelringen en sterke vrouwen; emotie is de enige realiteit in de bioscoop, het enige dat je meeneemt als je het theater verlaat. Een film is een spreuk over je, een geloof in magie. Het is, als emotie je treft, een vuur dat we aansteken.”

Burning Casablanca is door de Marokkaanse Filmcommissie gekeurd voor 18+. Een waarschuwing: na het zien van de film krijg je de drang om heel lang onder de douche te staan.